Мережа "УРАН": втрати і здобутки

(Джерело: https://kpi.ua/16-04-21-uran )

«Київський Політехнік», 26 травня 2016


21 квітня 2016 року в НТУУ КПІ відбулися дев'яті Загальні збори Асоціації користувачів Української науково-освітньої телекомунікаційної мережі "УРАН", на яких були підбиті підсумки її діяльності за три минулих роки та намічені плани на найближче майбутнє. На жаль, війна на Сході України завадила звичайному перебігу подій, коли Загальні збори проводились щорічно.

Сьогодні в Асоціації перебувають більше 80 наукових, освітніх та культурних закладів з усіх регіонів України. Наразі до швидкісної волоконно-оптичної інфраструктури "УРАН" під'єднано близько половини усіх укра­їнських університетів, в яких навчається близько двох третин усіх студентів країни.

Для мережі "УРАН" минулі роки були важкими, як і для всієї нашої країни. Внаслідок російської агресії втрачені великі міські оптоволоконні мережі в трьох містах – Сімферополі, Севастополі та Донецьку, загалом близько 20 точок підключення. Сьогодні мережа "УРАН" працює в 12 містах України і нараховує 190 точок підключення в навчальних корпусах університетів, студентських гуртожитках, наукових інститутах, медичних установах, органах державної влади тощо.

Зважаючи на те, що мережа "УРАН" є національною мережею – представником України у пан'європейській науково-освітній мережі GЕANT, це дає додаткову можливість науковцям з України брати участь у спільних з ЄС ІТ-проектах.

У 2014 році Асоціацією "УРАН" запроваджено новий сервіс – Федерацію посвідчення електронних акаунтів для науки та освіти "ПЕАНО" на базі сервісу eduGAIN, що забезпечується GЕANT. Основною метою ПЕАНО є полегшення доступу до розподілених електронних ресурсів учасникам федерації. Інфраструктура автентифікації та авторизації ПЕАНО дозволяє користувачеві з організації-учасника Федерації отримувати послуги, використовуючи лише акаунт у своїй установі і переходити з одної інформаційної системи в іншу без повторної автентифікації: користувачу достатньо ввести логін/пароль лише раз для однієї із систем і він матиме доступ до всіх інших.

З липня 2015 року разом з науково-освітніми мережами Білорусі, Молдови, Грузії, Вірменії, Азербайджану УРАН бере участь у проекті ЄС Eastern Partnership Connect (EaPConnect), спрямованому на розвиток електронної інфраструктури в цих країнах. Наразі завершено підготовчу фазу, і учасники переходять до фази впровадження і експлуатації в цьому п'ятирічному проекті.

Наприкінці 2015 року Асоціація "УРАН" спільно з ГО "ЕЛібУкр", Національною бібліотекою України ім. Вернадського, та Науковою бібліотекою ім. Максимовича КНУ ім. Шевченка заснувала консорціум e-VERUM. Його головною метою є покращення забезпечення електронними інформаційними ресурсами університетських та науково-дослідних установ України, підвищення продуктивності та ефективності діяльності вчених, сприяння збільшенню числа публікацій у провідних наукових виданнях, поліпшення показників української науки в міжнародних рейтингах.

Найбільший проект, який наразі ведеться консорціумом e-VERUM, – пільгова передплата на наукометричну базу даних Thomson Reuters Web of Science (ТОРНАДО). Доступ до бібліографічних даних наукових статей з авторитетних періодичних видань, книг та матеріалів наукових конференцій із зазначенням реальної цитованості цих матеріалів дає користувачу можливість негайно отримати інформацію щодо актуальності роботи та її впливу на наукову спільноту. Наразі з тестового доступу скористалися 80 науково-освітніх установ країни, а 16 установам, евакуйованим з окупованих територій Донбасу, компанія Thomson Reuters надає доступ до ресурсу безкоштовно.

З травня 2016 року Асоціація "УРАН" розгортає сервіс eduroam, який дозволяє користувачам з науково-освітніх установ отримувати по всьому світу Інтернет-доступ через будь-яку Wi-Fi мережу, підключену до eduroam, використовуючи свій звичайний логін/пароль у своїй "домашній" установі. Це означає, що всі установи, підключені до eduroam, взаємно довіряють одне одному: якщо користувач має діючий акаунт в одній з установ, йому буде дозволений доступ до мережі в усіх інших установах.

Користувач отримує Інтернет-доступ просто активувавши свій мобільний пристрій (ноутбук, планшет, смартфон) з Wi-Fi адаптером, який буде автоматично підключатися до eduroam, автентифікуватися і авторизовувати доступ до мережі. Хот-споти eduroam можна знайти по всьому світу: їх загальне число досягає майже 20 тисяч, у тому числі в Європі – 15 тисяч.

Сервіс eduroam забезпечується в кожній країні національною науково-освітньою мережею, відповідно, в Україні – це УРАН.

Розбудова інфраструктури українського eduroam за активною участю кожного університету дозволить тісніше взаємодіяти науково-освітній спільноті та забезпечить їй комфортний доступ до Інтернету на европейському та світовому просторі.