Ю.І. Єхануров в гостях у політехніків

(скорочено)

(Повний текст: http://kpi.ua/613-1 )

«Київський Політехнік», 11 квітня 2006


24 березня до НТУУ “КПІ” завітав прем’єр-міністр України Ю.І.Єхануров. Вітаючи політехніків, які зібралися в залі засідань Вченої ради, Юрій Іванович зазначив, що українська політехнічна школа є відомою на карті світу, а Київська політехніка займає лідерські позиції в Україні. [...]

Того ж дня прем’єр-міністр Ю.І.Єхануров в Українському інституті інформаційних технологій в освіті (УІІТО) мав розмову з керівниками НТУУ “КПІ”, в якій взяли участь також заступник міністра освіти і науки М.Ф.Степко та народний депутат М.К.Родіонов.

Ректор університету М.З.Згуровський, зокрема, поінформував гостей про створення і розбудову впродовж 8 років української науково-освітньої інформаційної мережі, що нині об’єднує ряд університетів та інститутів з усіх регіонів і забезпечує доступ до інформаційних ресурсів, необхідних для розвитку країни.

Перший проректор Ю.І.Якименко розповів про структуру та характеристики мережі “УРАН”, звернув увагу на її можливості для забезпечення доступу до бібліотек, організації дистанційного навчання, перепідготовки кадрів тощо. Він наголосив, що створено мережу за кошти міжнародних організацій, без залучення бюджетного фінансування. Нині, щоб Україна стала складовою не лише енергетичної європейської системи (над чим працює уряд), а й інформаційної, потрібно інтегруватися до інформаційної науково-освітньої мережі GЕANТ (куди входять 34 країни). Ю.І.Єхануров пообіцяв свою підтримку щодо реалізації державної програми “ІКТ в освіті і науці”, що передбачає, зокрема, розвиток мережі “УРАН” із включенням до її структури суперкомп’ютера та створенням каналу між Україною й Європою. Він з розумінням поставився до пояснення, що комп’ютеризація шкіл без доступу до інформаційних мереж є не надто ефективною. У режимі відеоконференції до розмови приєдналися керівники Національного технічного університету “ХПІ”, які теж підтвердили ефективність мережі “УРАН” в регіоні й готовність увійти до європейської інформаційної мережі та висловили сподівання, що з підключенням до GЕANТ інформаційна культура України стане вищою. [...]

На прощання Ю.І.Єхануров залишив запис у книзі почесних гостей Центру дистанційного навчання, який п’ять років тому відкривав тодішній прем’єр-міністр В.А.Ющенко.